Magazin

★★★★☆

De stiut inainte de a cumpara Masina de gaurit

Putere

Cu cat este mai puternica masina de gaurit, cu atat mai multa putere si viteza poate produce atunci cand isi desfasoara activitatea.

Masinile de gaurit cu fir si cele fara fir isi indica puterea in mod diferit:

Puterea masinilor de gaurit cu cablu se masoara in wati (W) (acestea variaza intre 500 si 1500 W).

In cazul masinilor de gaurit cu acumulator, cu cat este indicata o tensiune mai mare, cu atat mai multa putere va avea (12 si 18 V sunt cele mai frecvente).

Ca regula generala, masinile de gaurit cu cablu sunt mai puternice.

Cu toate acestea, masinile de gaurit cu acumulator devin din ce in ce mai populare datorita imbunatatirii continue a calitatii si durabilitatii bateriilor.

De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca puterea nu este singurul lucru care influenteaza puterea si viteza unei burghie, ci si calitatea elementelor care vor transmite aceasta putere.

Din acest motiv, si mai ales daca suntem in cautarea unui dispozitiv puternic, trebuie sa acordam atentie calitatii uneltelor sale.

Controlul vitezei

Cu cat puteti regla mai mult viteza burghiului, cu atat mai mare este varietatea de sarcini pe care le puteti efectua confortabil si eficient.

De aceea, trebuie sa diferentiem exercitiile intre cele cu:

O singura viteza: Mai putin recomandat daca doriti sa insurubati si sa gauriti. Viteza poate fi reglata doar prin apasarea mai mult sau mai putin puternica a declansatorului.

Mai multe viteze: Aveti viteze mecanice care sunt schimbate cu ajutorul unui comutator si actioneaza ca viteze mici (pentru insurubare) sau mari (pentru gaurire) si au, de asemenea, viteza controlata electronic care este reglata cu ajutorul declansatorului si care va permite sa treceti de la gama inferioara la cea superioara a fiecarei viteze mecanice.

IPM (impacturi pe minut) (numai la masinile de gaurit si ciocane): Daca masina de gaurit are o functie de ciocan, ar trebui sa va uitati la numarul de lovituri pe minut pe care le ofera. Aceste lovituri actioneaza ca un ciocan pentru a ajuta la penetrarea materialelor, cum ar fi betonul sau piatra.

Design

Cu cat un burghiu este mai mic si mai usor, cu atat este mai usor de manevrat si mai usor de utilizat in locuri greu accesibile, precum si pentru lucrari deasupra capului.

Forma burghiului va avea, de asemenea, o mare influenta asupra confortului.

Pe vremuri, cele mai multe masini de gaurit aveau forma de pistol, astfel incat manerul se afla in spatele motorului.

Cu toate acestea, in zilele noastre, modelele cu baterii au de preferinta un maner in forma de T, in care manerul este mai centrat, iar bateria este plasata la baza manerului, echilibrand greutatea.

In ceea ce priveste alte elemente de confort, multe dintre masinile de gaurit actuale includ o lumina LED pentru a ilumina zona de lucru.

Baterie

Atunci cand alegem un burghiu fara fir, trebuie sa acordam atentie urmatoarelor caracteristici ale bateriei.

Natura bateriei

Litiu: Majoritatea bateriilor sunt fabricate din acest material si este cel pe care il recomandam, deoarece combina o putere mai mare cu o greutate mai mica. De asemenea, acestea va ofera o durata de utilizare mai lunga, au o durata de viata mai mare (mai multe cicluri de incarcare si descarcare) si nu au efect de memorie, adica le puteti incarca fara a fi nevoie sa asteptati sa se descarce complet.

Nichel: acestea sunt mai ieftine, dar sunt in declin din cauza performantelor si durabilitatii mai slabe.

Amperajul bateriei

Amperajul determina durata de viata a bateriei. Cu cat amperajul este mai mare, cu atat bateria va dura mai mult.

Dar exista o problema: cu cat amperajul este mai mare, cu atat bateria va fi mai mare si mai grea.

Asadar, mai mult nu inseamna intotdeauna mai bine. Cu o baterie de 1500-2000 mah (miliamperi) veti avea suficient pentru majoritatea lucrarilor casnice.

De asemenea, multe masini de gaurit vin cu 2 baterii, astfel incat durata de viata a bateriei devine mai putin importanta. In timp ce unul dintre ele este utilizat, celalalt poate fi in curs de incarcare.

Desigur, daca bateria este prevazuta cu un indicator de incarcare, va permite sa calculati mai bine cat timp mai aveti la dispozitie.

Accepti cookies? Citeste mai mult